Početna O portalu Upute Kontakt

LZMK
Portal znanja LZMK

LZMK
Portal znanja LZMK


žitarice (cerealije), biljke kojih plodovi služe poglavito za proizvodnju krušnoga brašna (osnovne hrane većine ljudi), za krmu i za ind. preradbu (u škrob, alkohol, pivo, tjesteninu). Pripadaju većinom u por. trava (pšenica, riža, kukuruz, raž, ječam, proso, zob, sirak); plod je pšeno, s endospermom koji je bogat škrobom (o. 65%) i bjelančevinama (o. 12%).


članak preuzet iz Hrvatskog obiteljskog leksikona, izdanje 2005.

žitarice, skupina biljaka koje ugl. pripadaju porodici trava (Poaceae): pšenica, riža, kukuruz, raž, ...

Krležijana


Hrvatski biografski leksikon

Medicinski leksikon


Istarska enciklopedija

Filmski leksikon


Nogometni leksikon

Hrvatski obiteljski leksikon



© LEKSIKOGRAFSKI ZAVOD MIROSLAV KRLEŽA 2009. - 2018.