Početna O portalu Upute Kontakt

LZMK
Portal znanja LZMK

LZMK
Portal znanja LZMK

Upute
 
Portal Leksikografskoga zavoda zamišljen je kao ishodište pretraživanja izdanja Zavoda uređenih za prikaz na internetu. Aktivno sučelje tražilice vrlo je jednostavno − sastoji se od polja za upis traženog upita i dugmeta Traži, aktiviranjem kojega se pokreće pretraživanje i ispisuju rezultati. Unošenjem više riječi odvojenih razmakom u polje za upit, tražit će se natuknice u kojima se nalaze sve upisane riječi. Pretražuje se cjelokupni sadržaj Hrvatskog obiteljskog leksikona i pridodane natuknice iz ostalih izdanja. Za pretraživanje sadržaja ostalih izdanja valja ući u ta izdanja, kao zasebne cjeline (poveznice su na dnu stranice).
Popis natuknica pronađenih prema zadanom upitu ispisuje se strukturirano: ako postoji natuknica koja točno odgovara upitu, ispisuje se prva, zatim se ispisuju sve natuknice unutar čijeg je naziva pronađen zadani tekst upita, a potom se ispisuju natuknice unutar čijeg je teksta pronađen tekst upita. Unutar strukturiranoga prikaza rezultata, natuknice su poredane abecednim redom. Ispis pronađenih natuknica može biti i nestrukturiran (popis natuknica abecednim redom), ako se ukloni kvačica iz izbornog okvira Strukturirani prikaz rezultata.
Izborom pojedine natuknice iz popisa otvorit će se prozor s člancima iz Hrvatskog obiteljskog leksikona, te člancima iz ostalih povezanih izdanja, ako u njima postoje. Kraj svakoga članka naznačeno je iz kojega je izdanja preuzet te godina izlaska izdanja. Uz članak iz zasebnoga izdanja postoji i poveznica na isti taj članak u zasebnom izdanju. Otvaranjem članka u zasebnom izdanju dobiva se i mogućnost komentiranja članka, a ako postoje, vidljivi su i ilustrativni prilozi vezani uz članak. Na kraju članka, izborom Komentara, na dnu stranice otvara se prostor gdje se mogu napisati vlastita zapažanja vezana uz članak. Komentari se šalju Redakciji i nisu vidljivi na portalu. Uputnice u člancima iz Hrvatskog obiteljskog leksikona otvaraju se unutar portala, dok se kod povezanih izdanja izborom uputnica otvaraju članci iz tih izdanja.
Unutar pojedinih izdanja dobivaju se rezultati pretraživanja samo unutar toga izdanja, a postoji i nova kategorija Abecedarij, izborom koje se otvara abecedni popis natuknica. Abecedarij se može pregledavati i listati kako bi se došlo do tražene natuknice; može se listati u cijelosti, ili se može izabrati pojedino slovo.

Krležijana


Hrvatski biografski leksikon


Hrvatski obiteljski leksikon

Medicinski leksikon


Nogometni leksikon


Pomorski leksikon


Tehnički leksikon

Filmski leksikon


Filmska ekciklopedija


Istarska enciklopedija© LEKSIKOGRAFSKI ZAVOD MIROSLAV KRLEŽA 2009. - 2023.